Wortelkanaalbehandeling – Doel en proces uitgelegd

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling – Doel en proces

Auteur: Dr. Siri P.B.

Het staat kortweg bekend als RCT, het is een van de meest uitgevoerde behandelingen. Laten we eens kijken wat de gebitsproblemen zijn die een wortelkanaalbehandeling vereisen.

Tandbederf is het meest voorkomende mondgezondheidsprobleem. De initiële staat van tandbederf is beperkt tot het buitenoppervlak van de tanden. Het begint als een lichte demineralisatie van de tandstructuur. Als het vroeg wordt aangepakt, kan het worden gecorrigeerd door een eenvoudige herstelprocedure. Wanneer tandbederf in het beginstadium wordt verwaarloosd, begint het zich uit te breiden naar de onderliggende lagen van de tanden. Als het onbehandeld blijft, komt het in de pulp van de tanden en vraagt ​​zo om een ​​wortelkanaalbehandeling. Zodra het verval en de microben de pulpa binnendringen, dat wil zeggen de binnenste laag van de tanden, ervaart de patiënt pijn. Deze fase is te laat voor een eenvoudige restauratieve procedure om de tanden te redden en vereist RCT.

Wat is wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling omvat het verwijderen van de geïnfecteerde weefsels in de pulpa, grondige reiniging van de wortelkanalen en het vullen van het kanaal. Deze procedure omvat een reeks stappen. De pulp van de tand draagt ​​sensatie als gevolg van innervatie van zenuwen. Pulp heeft ook bloedvaten. Dit alles helpt bij het behouden van de vitaliteit van de pulp. In dit systeem vindt uitwisseling van voedingsstoffen, gassen plaats. Daarom ontstaat er pijn in deze rijk geïnnerveerde laag van tanden wanneer het verval bereikt. De wortelkanaalbehandeling wordt in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, behalve wanneer de tand zijn vitaliteit volledig heeft verloren. De procedure vindt meestal zittend plaats of kan, afhankelijk van de klinische situatie, ook in een enkele zitting worden uitgevoerd.

Proces van wortelkanaalbehandeling

Aanvankelijk wordt de pulp van de tand bereikt met behulp van verschillende tandheelkundige instrumenten. Later worden de wortelkanalen van de tanden gevonden. Grondige verwijdering van geïnfecteerd pulpaweefsel wordt uitgevoerd met behulp van verschillende instrumenten bedoeld voor wortelkanaalbehandeling. Irrigatieprotocollen worden gevolgd. Medicinale irrigatiemiddelen worden gebruikt om microben en ander vuil te verwijderen. Als de situatie daarom vraagt, worden intracanale medicijnen geplaatst voor een betere prognose van de RCT. Later, als de wortelkanalen zijn schoongemaakt, wordt deze gevuld met een vulmateriaal.

Nadat de gehele wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd, wordt de verloren tandstructuur vervangen door een kroon/kapje. Kroon/kap dient voor een betere efficiëntie bij het kauwen, voor de sterkte van de met wortelkanaalbehandeling behandelde tanden en verbetert ook de esthetiek waardoor het natuurlijke uiterlijk van de tanden behouden blijft.

Een wortelkanaalbehandeling is een redder, omdat het extractie van de tanden volledig wordt vermeden.

Factoren die een succesvolle behandeling beïnvloeden

Veel factoren spelen een rol bij het succes van een wortelkanaalbehandeling. Het immuunsysteem van de patiënt, de mate van schade aan de tand, de therapietrouw van de patiënt, de ervaring en expertise van de tandarts en nog veel meer. Deze procedure is techniekgevoelig, vereist precisie, vaardigheid en grondige theoretische kennis over de anatomie van de tand en het procedureprotocol. Een juiste selectie van irrigatieprotocollen tijdens de procedure, kennis van medicijnen, de wortelvulmaterialen zijn belangrijk. Het voorstellen van een geschikte kroon/kap voor de met wortelkanaalbehandeling behandelde tanden, afhankelijk van de tand, d.w.z. of de voor-/achtertand belangrijk is voor het succes van met wortelkanaalbehandelingen behandelde tanden. Ook de belasting die op de tand valt, zijn functie in de mondholte, esthetiek moet worden overwogen bij het bepalen van kroon/kap.

Ook de gezondheid van het tandvlees speelt een belangrijke rol. Als de tand mobiel is, als er sprake is van recessie van het tandvlees, als het grootste deel van de wortel van de tanden wordt blootgesteld aan de mondholte, kan deze geen RCT ondergaan.

Het klinisch en radiografisch testen van de tanden is belangrijk voor en tijdens elke stap van een wortelkanaalbehandeling. Sommige klinische situaties vereisen een opzettelijke wortelkanaalbehandeling, hoewel de tand niet aangetast/verrot is.

Bericht om mee naar huis te nemen

Wortelkanaalbehandeling is een zeer populaire behandelmethode in de tandheelkunde met een zeer hoog slagingspercentage. Het is altijd beter om deze procedure te volgen wanneer uw tandarts dit voorstelt in plaats van de natuurlijke tanden te trekken.