Vrouwen en mondgezondheid – exclusieve zorg is essentieel

Vrouwen en mondgezondheid

Mondgezondheid in het leven van een vrouw

Auteur: Dr. Hafsa Shah

Mondgezondheid betekent de gezondheid van de mond. Volgens FDI (Fédération Dentaire Internationale) is mondgezondheid veelzijdig en omvat het vermogen om met vertrouwen en zonder pijn, ongemak en ziekte van het craniofaciale complex (hoofd , gezicht en mondholte). Hier is alles wat u moet weten over vrouwen en hun mondgezondheidsproblemen.

Vrouwenhormonen en mondgezondheid

Vrouwen kunnen vatbaarder zijn voor mondgezondheidsproblemen vanwege de unieke hormonale veranderingen die ze in bepaalde levensfasen ervaren. Dit zijn puberteit, menstruatie, bij gebruik van orale anticonceptiva, tijdens de zwangerschap en tijdens de menopauze. Men moet tijdens deze stadia extra aandacht besteden aan hun mondgezondheid, aangezien hormonen de reactie van het lichaam beïnvloeden op toxines die het gevolg zijn van de opbouw van tandplak, wat leidt tot de ontwikkeling van parodontitis.

PUBERTEIT – Razende hormonen kunnen het tandvlees van een tienermeisje rood, gezwollen en bloeden. Dit staat bekend als GINGIVITIS. Sommige tienermeisjes kunnen ook aften ontwikkelen die meestal vanzelf genezen.

MENSTRUATIECYCLUS– Tijdens de menstruatiecyclus is er een toename van het hormoon progesteron, waardoor sommige vrouwen orale veranderingen ervaren, waaronder felrood gezwollen tandvlees, gezwollen speekselklieren en de ontwikkeling van aften of bloedend tandvlees. Menstruatiegingivitis treedt meestal een dag of twee voor het begin van de menstruatie op en verdwijnt kort nadat de menstruatie is begonnen.

GEBOORTEBEPERKINGSPILLEN GEBRUIKEN – Anticonceptiepillen (hormonale anticonceptiva) bevatten progesteron, dat de hoeveelheid van dat hormoon in het lichaam verhoogt. Deze hormoonveranderingen kunnen een ontstekingsreactie in het tandvlees veroorzaken, wat kan leiden tot pijnlijk, gezwollen of
bloedend tandvlees. Volgens Journal of ADA (American Dental Association) hebben vrouwen die orale anticonceptiva gebruiken bijna twee keer zoveel kans op een droge contactdoos nadat een tand is getrokken. Vertel het uw tandarts als u een oraal anticonceptivum gebruikt tijdens uw bezoek, aangezien uw tandarts mogelijk een recept moet uitschrijven en sommige medicijnen uw anticonceptie minder effectief kunnen maken.

ZWANGERSCHAP – Tijdens de zwangerschap is het lichaam van een vrouw in hormonale hyperdrive. Veranderende hormonale niveaus accentueren de gingivale reactie op tandplak. Bijna 60-75% van de zwangere vrouwen heeft gingivitis die optreedt wanneer het tandvlees rood en gezwollen wordt en soms een framboosachtig uiterlijk heeft. Er is een verhoogde neiging tot bloeden, maar het is meestal pijnloos. In sommige gevallen vormt het ontstoken tandvlees discrete tumorachtige massa's die zwangerschapstumoren worden genoemd. Het komt het meest voor tussen de tweede en de acht maanden van de zwangerschap (respectievelijk eerste en derde trimester). Gedeeltelijke vermindering van de ernst van gingivitis treedt op 2 maanden postpartum, en na 1 jaar is de toestand van het tandvlees vergelijkbaar met die van patiënten die niet zwanger zijn geweest. Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen heeft een vorm van parodontitis (ontstekingsziekte van weefsels die de tanden omringen en ondersteunen). Zwangere vrouwen lopen mogelijk ook risico op gaatjes als gevolg van veranderde eetgewoonten.

MENOPAUZE – Tijdens de menopauze worden de gebruikelijke ritmische hormonale schommelingen van de vrouwelijke cyclus beëindigd. Er is een enorme verandering in het leven en de mond van een vrouw. De orale symptomen zijn onder meer een veranderde smaak, een branderig gevoel en een verhoogde gevoeligheid voor warme en koude gerechten. Het tandvlees en het resterende mondslijmvlies zijn droog en glanzend, ze variëren in kleur van abnormale bleekheid tot roodheid en ze bloeden gemakkelijk. Er zijn twee belangrijke veranderingen waar u rekening mee moet houden: Droge mond en botverlies Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen omdat er geen speeksel beschikbaar is om de mond te bevochtigen en te reinigen. Het is belangrijk om te weten dat een droge mond ook het gevolg kan zijn van veel voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen. Het geleidelijke verlies van oestrogeen dat optreedt tijdens de menopauze brengt ook oudere vrouwen in gevaar voor verlies van botdichtheid (een aandoening die osteoporose wordt genoemd), wat kan leiden tot tandverlies. terugwijkende
tandvlees, dat een groter deel van het tandoppervlak blootstelt aan mogelijk tandbederf, kan een teken zijn van botverlies in het kaakbot.

Mondgezondheidsproblemen en de relatie met de algemene gezondheid

De mond is een poort naar het lichaam. Een gezonde mond kan u helpen een gezond lichaam te behouden. Onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen afnemende mondgezondheid en onderliggende systemische aandoeningen. Mondbacteriën en de ontsteking die gepaard gaat met een ernstige vorm van tandvleesontsteking die bekend staat als parodontitis, kunnen bijdragen aan verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder:

Endocarditis: deze infectie van de binnenbekleding van de hartkamers of kleppen treedt meestal op wanneer bacteriën of ziektekiemen uit een ander deel van het lichaam, zoals de mond, zich door de bloedbaan verspreiden en zich hechten aan bepaalde gebieden in het hart.

Hart- en vaatziekten: Hoewel tot op heden geen direct verband tussen parodontitis en vaatziekten is aangetoond, kunnen verstopte slagaders en beroertes in verband worden gebracht met de ontsteking en infecties die orale bacteriën kunnen veroorzaken.

Diabetes: Tandvleesaandoeningen lijken vaker en ernstiger voor te komen bij mensen met diabetes. Dit leidde in 1993 tot de aanwijzing van parodontitis als een complicatie van diabetes door Löe H. Onderzoek toont aan dat mensen met parodontitis het moeilijker hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Regelmatige parodontale zorg kan de diabetescontrole verbeteren.

Ongunstige zwangerschapsuitkomsten: Van zwangere vrouwen met parodontale aandoeningen is gemeld dat ze een verhoogd risico lopen op nadelige zwangerschapsuitkomsten, waaronder pre-eclampsie, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Er is een tweevoudig verhoogd risico op pre-eclampsie (hypertensieve stoornis) in aanwezigheid van parodontitis en het is een belangrijke oorzaak van perinatale en maternale morbiditeit en mortaliteit. Parodontitis is geassocieerd met een toename van de systemische niveaus van ontstekingsmediatoren die mogelijk voortijdige breuk van het membraan kunnen veroorzaken, wat leidt tot de bevalling van een premature baby met een laag geboortegewicht. Andere aandoeningen die verband kunnen houden met de mondgezondheid zijn onder meer longontsteking en andere aandoeningen van de luchtwegen, reumatoïde artritis, eetstoornissen en een aandoening van het immuunsysteem die een droge mond veroorzaakt (syndroom van Sjögren)

Preventie van mondgezondheidsproblemen bij vrouwen

Hormonen zijn een feit van het leven, maar ze hoeven niet te interfereren met het vermogen van een vrouw om op elke leeftijd en in elke levensfase een gezonde glimlach te behouden.
– De beste manieren om uw tanden en tandvlees gezond te houden zijn:
– Poets je tanden minimaal twee keer per dag (bij voorkeur met een fluoride tandpasta)
– Flos je tanden minstens één keer per dag
– Maak je tong minstens één keer per dag schoon om bacteriën te verwijderen
– Mond spoelen met antiseptische mondspoeling ten minste eenmaal per dag
– Verminder de inname van suikers en eet een vezelrijk, vetarm dieet met veel plenty
fruit en groenten.

– Drink gefluorideerd water
– Vermijd tabaksproducten
– Vervang tandenborstel elke drie tot vier maanden
– Laat uw tanden elke zes maanden reinigen door een tandarts.

Slotopmerkingen

Een vrouw mag haar tandartsafspraken niet overslaan tijdens de zwangerschap. Behandeling tijdens elk trimester is veilig, waarbij het tweede trimester het veiligst is. Zorg ervoor dat u uw tandarts laat weten dat u zwanger bent. Alles in aanmerking genomen, kan de bredere maatschappelijke impact van het verbeteren van de orale systemische gezondheid niet genoeg worden benadrukt. We hoeven alleen onszelf te onderwijzen en kleine logische veranderingen in onze praktijk door te voeren.

Zoals Hummel et al stellen: “Het is tijd om mondgezondheid op te nemen in de routinematige medische zorg en de belofte van uitgebreide, volledige persoonszorg voor iedereen waar te maken.”