Takken van Tandheelkunde – Wat zijn de verschillende soorten specialiteiten?

Tandheelkundige takken

Auteur: Dr. Siri P.B.

Tandheelkunde wordt geassocieerd met negen specialismen. Elke branche is uniek in zijn eigen betekenis en heeft zijn eigen belang. Lees hier meer over de takken van de tandheelkunde.

Orale geneeskunde en radiologie

Deze specifieke tak van de tandheelkunde houdt zich bezig met diagnose, röntgenfoto's en het maken van de behandelkaart. In eerste instantie diagnosticeren ze het mondgezondheidsprobleem. Later, wanneer geïndiceerd, worden röntgenfoto's gemaakt. Röntgenfoto's zijn er in verschillende vormen. Van de basis intraorale periapicale röntgenfoto's tot Come Beam Computed Tomography die wordt gebruikt in de tandheelkunde. De specialist leest de röntgenfoto's en geeft een diagnose en helpt bij het eenvoudig maken van verdere behandelingen door andere specialismen.

Mondziekten en Kaakchirurgie

Deze tak van tandheelkunde houdt zich bezig met chirurgie gerelateerd aan het hoofd-halsgebied. Ze zijn gespecialiseerd in het trekken van verstandskies in het bijzonder, neusoperaties genaamd neuscorrectie, ze behandelen mondkanker chirurgisch, ze corrigeren gespleten patiënten, ze helpen het uiterlijk te verbeteren door de verkeerde kaken operatief te corrigeren, het maken van kuiltjes en nog veel meer.

Parodontologie

Deze tak van tandheelkunde houdt zich uitsluitend bezig met de gezondheid van het tandvlees. De tand wordt eronder ondersteund door iets dat parodontaal ligament en het alveolaire bot wordt genoemd. Zonder dit valt de tand uit de tandkas. Deze specialisten helpen de gezondheid van ondersteunende structuren van de tanden te behouden. Ze houden zich ook bezig met het plaatsen en beheren van implantaten. Ze proberen in feite een tand te redden voordat het wordt geëxtraheerd.

Prosthodontie

Deze tak van tandheelkunde houdt zich bezig met het maken van een kunstgebit of in eenvoudige bewoordingen het zetten van tanden. Ze vervangen de ontbrekende maxillofaciale structuren. Ze zorgen voor protheses. Ontbrekende tand of een deel van het gezicht wordt vervangen door deze specialisten. Ze plaatsen ook implantaten, ze corrigeren gewrichtsaandoeningen in het aangezichtsgebied en helpen de normaliteit en het vertrouwen van de patiënt te herstellen. Ze houden zich ook bezig met het ontwerpen en verbeteren van de esthetiek van de patiënt door middel van fineren enz.

Orthodontie en Dentofaciale Orthopedie

Deze tak van tandheelkunde helpt patiënten om hun tanden op de juiste manier in de mondholte uit te lijnen. Ze behandelen slecht geplaatste tanden met een beugel. Ze houden zich ook bezig met het voorkomen van tandafwijkingen in de groeifase van het kind. Ze grijpen in op jongere leeftijd om de toekomstige nadelige gevolgen te minimaliseren. Ze corrigeren ook de onjuiste groei van de kaken, samen met orale en maxillofaciale chirurgen.

Conservatieve tandheelkunde en endodontie

Deze tak van de tandheelkunde houdt zich bezig met het behoud van de tandstructuur. In de beginfase wordt het vervalproces van de tand gestopt door het verval te verwijderen en te herstellen met geschikte restauratiematerialen. Later, in ernstige gevallen, voeren ze een wortelkanaalbehandeling uit wanneer dat nodig is, d.w.z. wanneer de pulp van de tand is geïnfecteerd. Ze verbeteren ook de esthetiek van de patiënt door bleken, fineren, laminaten, glimlachontwerpen en geschikte kronen/kapjes op de tanden.

Pediatrische en preventieve tandheelkunde

Deze specialiteit houdt zich uitsluitend bezig met het in stand houden van de mondgezondheid van kinderen. Zij zijn experts in het omgaan met een kind en het geven van een passende behandeling. Ze voeren alle procedures uit die worden uitgevoerd bij volwassenen bij kinderen wanneer dit is aangegeven. Ze zijn opgeleid om met een kind om te gaan en het kind te laten behandelen.

Orale pathologie

Ze houden zich bezig met histologisch en microscopisch onderzoek van verschillende aandoeningen die verband houden met het hoofd-halsgebied. Ze nemen het staal of de biopsie van de orale laesie, bekijken de cellen van dichterbij en helpen bij het diagnosticeren van de pathologie/ziekte. Ze spelen een belangrijke rol en helpen enorm bij het diagnosticeren van de ziekte.

Volksgezondheid Tandheelkunde

Ze worden getraind om om te gaan met de grootschalige bevolking, hun mondgezondheidslast door middel van kampen en andere manieren. Ze zijn opgeleid om de meeste elementaire tandheelkundige behandelingen uit te voeren. Ze voeren ook veel onderzoeksactiviteiten uit die van grote hulp zijn voor de literatuur. Ze doen veel onderzoek naar verschillende ziekten.

Dit zijn dus de verschillende takken van de tandheelkunde. Alle takken zijn nauw met elkaar verweven. Ze zijn sterk afhankelijk en een gecombineerde aanpak helpt om een ​​betere behandelingsbenadering voor een patiënt te bieden.