Spruw (Candidiasis)

Tips en huismiddeltjes voor Spruw

Wat is Spruw?

Wanneer een schimmelinfectie in uw mond optreedt, staat dit bekend als spruw. Orale candidiasis, orofaryngeale candidiasis of gewoon spruw zijn allemaal namen voor dezelfde aandoening.

Zuigelingen en peuters zijn de meest voorkomende slachtoffers van spruw. Op de binnenste wangen en tong produceert het witte of geelachtige bultjes. De behandeling verwijdert normaal gesproken de hobbels.

Spruw symptomen

Spruw kan in een vroeg stadium geen symptomen veroorzaken. Naarmate de infectie vordert, kunt u echter een of meer van de volgendevleugel symptomen:

 • Witte of gele zichtbare bultjes op de binnenkant van de wangen, tong, amandelen, tandvlees of lippen
 • kleine bloeding van het oppervlak als de bultjes worden geschraapt
 • pijn of brandend gevoel in de mond
 • een katoenachtig gevoel in de mond
 • de hoeken van uw mond hebben een droge, gebarsten huid
 • Een slechte smaak in je mond of een verlies van smaak zijn beide symptomen van moeite met slikken.

Spruw kan vaak schade aan de slokdarm, maar dit is zeldzaam. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel die ook elders in u schimmelinfecties kan veroorzakenr lichaam.

Oorzaken van spruw:

Een overgroei van de schimmel Candida albicans veroorzaakt spruw en andere schimmelinfecties (C. Albicans).

Een kleine hoeveelheid Candida albicans zal in uw mond leven zonder u te schaden. Goede bacteriën in uw lichaam helpen C. Albicans onder controle te houden terwijl uw immuunsysteem goed functioneert. Chemotherapie en bestralingstherapie zijn twee kankertherapieën die gezonde cellen kunnen beschadigen of vernietigen. Hierdoor ben je kwetsbaarder voor spruw en andere infecties. Spruw komt vaker voor bij mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, zoals mensen met leukemie of hiv. Bij hiv-patiënten is spruw een wijdverbreide opportunistische infectie. Spruw kan verergeren door diabetes. Diabetes die niet onder controle is, verzwakt het immuunsysteem en leidt tot verhoogde bloedsuikerspiegels. Dit maakt het gemakkelijker voor Candida albicans om te gedijen.

Orale spruw diagnose

Uw arts kan hoogstwaarschijnlijk spruw diagnosticeren door te zoeken naar de karakteristieke bultjes die het in uw mond produceert. Ze kunnen in sommige gevallen een biopsie van het geïnfecteerde gebied nemen om de diagnose te bevestigen. Ze kunnen een klein deel van een bult uit uw mond verwijderen om een ​​biopsie uit te voeren. Daarna zou het monster naar een laboratorium worden gestuurd om te worden gecontroleerd op C. Albicans.

Een keeluitstrijkje of een endoscopie kan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen als uw arts denkt dat u spruw in uw slokdarm heeft. De arts neemt een weefselmonster van de achterkant van uw keel met behulp van een wattenstaafje tijdens een keeluitstrijkje. Het monster wordt vervolgens naar een medisch laboratorium gestuurd voor onderzoek. Uw arts zal een dunne buis met een licht en camera gebruiken om endoscopie uit te voeren. Ze testen de slokdarm door een “endoscoop” door je mond en erin te steken. Ze kunnen ook een weefselmonster nemen voor analyse.

Behandeling voor spruw in de mond

Uw arts kan een of meer van de volgende medicijnen voorschrijven om spruw te behandelen:

 • Fluconazol (Diflucan), een oraal antischimmelmiddel clotrimazol (Mycelex Troche), een antischimmeltablet nystatine (Nystop, Nyata), een antischimmel-mondwater dat u in uw mond kunt spoelen of in de mond van uw kind kunt afnemen
 • itraconazol (Sporanox), een oraal antischimmelmedicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van mensen met spruw die niet hebben gereageerd op andere therapieën en degenen die hiv hebben amfotericine B (AmBisome, Fungizone), een oraal antischimmelmedicijn dat wordt gebruikt om ernstige gevallen van spruw te behandelen
 • Orale spruw verdwijnt normaal gesproken binnen een paar weken na het starten van de zorg. Het is echter mogelijk dat het in bepaalde gevallen terugkeert.

Volwassenen met terugkerende gevallen van spruw zonder duidelijke reden zouden door hun zorgverlener worden beoordeeld op onderliggende medische aandoeningen die tot de spruw kunnen leiden.

In hun eerste levensjaar kunnen baby's verschillende afleveringen meemaken van spruw.

Huismiddeltjes voor spruw

Uw arts kan ook huismiddeltjes of verbeteringen in uw levensstijl voorstellen om u te helpen spruw te behandelen of te voorkomen.

Het is belangrijk om een ​​goede mondhygiëne te behouden wanneer je aan het genezen bent. Hier zijn enkele aanwijzingen:

 • Poets je tanden met een zachte tandenborstel om te stoppen met krabben aan de bultjes veroorzaakt door spruw.
 • Om de kans op herinfectie te verkleinen, vervangt u uw tandenborstel zodra uw spruwbehandeling voorbij is en maakt u uw kunstgebit goed schoon als u deze draagt.
 • Mondspoelingen en mondsprays mogen alleen worden gebruikt als de arts ze heeft aanbevolen.
 • Volwassenen kunnen baat hebben bij sommige huismiddeltjes om spruwsymptomen te verlichten.

Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn uw mond te spoelen met een van de volgende middelen: zout water.

 • een oplossing van zuiveringszout en water
 • een mengsel van citroensap en water
 • een oplossing van appelciderazijn en water
 • Het kan ook nuttig zijn om probiotische yoghurt te consumeren of een probiotisch supplement te nemen. Raadpleeg een arts voordat u een baby wat voedingsstoffen aanbiedt.

Is spruw besmettelijk?

Het is mogelijk om de schimmel die spruw veroorzaakt op iemand anders over te dragen als je hem kust als je die hebt. Spruw kan in sommige gevallen bij die persoon groeien. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel die vaak schimmelinfecties veroorzaakt in andere delen van het lichaam. Het is mogelijk dat u de schimmel van het ene deel van uw lichaam naar het andere verspreidt. U kunt de schimmel op uw partner overbrengen door vaginale seks, anale seks of orale seks als u spruw, een vaginale schimmelinfectie of een penisgistinfectie heeft.

Als u tijdens de zwangerschap een vaginale schimmelinfectie heeft, wordt de schimmel tijdens de geboorte op uw baby overgedragen. U kunt een schimmelinfectie op uw baby overdragen als u tijdens de borstvoeding een schimmelinfectie in de borst of een tepelinfectie heeft. Als uw baby spruw en borstvoeding heeft, zullen ze de schimmel aan u doorgeven.

Albicans veroorzaken niet vaak spruw of andere vormen van schimmelinfectie wanneer het van de ene persoon op de andere wordt verspreid. Aangezien Candida albicans zo vaak voorkomt in onze omgeving, betekent het krijgen van een schimmelinfectie niet noodzakelijk dat je het van iemand anders hebt gekregen.

Wat is orale candidiasis of spruw…?

Verschil tussen een gezonde tong versus een ongezonde tong