Op zoek naar manieren om de toegang tot zorg te vergroten? Overweeg GKAS – Nieuwe tandartsblog

Het Give Kids A Smile-programma van de ADA is mijn toegangspoort tot de volksgezondheid en een weg naar leiderschap binnen de ADA. Net als vele anderen maakte ik voor het eerst kennis met GKAS tijdens de tandheelkundige school, waar het evenement jaarlijks werd gehouden.

Dr. Smeenge

Het was een leuke dag vol gratis pediatrische tandheelkunde, waarbij de behandelingsbehoeften van kinderen die anders geen zorg kregen, werden geïdentificeerd en aangepakt. Als student tandheelkunde aan de Universiteit van Michigan gaf het me de kans om meer te leren over kindergeneeskunde en tegelijkertijd iets terug te geven aan de gemeenschap. Tijdens mijn D2-, D3- en D4-jaren sloot ik me aan bij het leiderschapsteam van de tandheelkundige school om het evenement te helpen plannen. Daarna hield ik als pediatrische bewoner toezicht op de patiëntenzorg en genoot ik van het lesgeven aan de tandheelkundige studenten.

In 2015 kreeg ik als D3-student de kans om het GKAS Community Leadership Development Institute van de ADA bij te wonen. Geselecteerde GKAS-programmacoördinatoren uit de hele VS deelden hun ervaringen, leerden van elkaars sterke en zwakke punten en beëindigden het programma door deel te nemen aan het St. Louis GKAS-kliniekevenement – degene waarmee het allemaal begon.

Dr. Jeff Dalin en zijn team zijn echt inspirerend, onderwijzen en behandelen honderden kinderen die anders geen tandheelkundige zorg zouden krijgen vanwege een verscheidenheid aan gezondheidsverschillen. In 2017 kreeg ik de kans om me bij andere GKAS-ambassadeurs in Chicago op het ADA-hoofdkantoor aan te sluiten om opnieuw de krachten te bundelen en creatieve oplossingen te vinden voor belemmeringen voor zorg en uitdagingen bij het uitvoeren van een GKAS-programma.

Dit leidde tot de mogelijkheid om de nieuwe tandartsvertegenwoordiger te worden in het GKAS National Advisory Committee van de ADA. Door deze functie ben ik in staat om mijn perspectief als pas afgestudeerde en als kinderarts te delen. We ontwikkelen promotiecampagnes en lossen problemen op nationaal niveau op. Ik ben dankbaar om deel uit te maken van een geweldige groep mensen, die allemaal een passie delen om kinderen te helpen bij het opzetten van een tandheelkundig huis en voor het uitrusten van algemene tandartsen met de kennis en middelen om kinderen comfortabel te screenen en te behandelen.

Sommigen van jullie hebben misschien ervaring met leidinggevende posities in het lager onderwijs of zelfs in de tandheelkunde, maar als je eenmaal bent afgestudeerd, kan het voelen alsof er zoveel op je bord ligt, vooral te midden van een pandemie. Kan, of beter gezegd, moet je er nog iets aan toevoegen?

Lid zijn van het GKAS National Advisory Committee van de ADA past gemakkelijk in mijn schema. Het geeft me de kans om andere perspectieven in het hele land te horen en een verschil te maken op nationaal niveau. Als iemand die net aan mijn carrière is begonnen, waardeer ik het om te kunnen leren van mensen met een breed scala aan achtergronden en ervaringen.

Ik raad ten zeerste aan om op een bepaald niveau betrokken te raken, of dat nu als vertegenwoordiger van de tandheelkundige vereniging van de staat is of binnen een van de vele ADA-raden of -commissies. Je zorgt er niet alleen voor dat er nieuwe stemmen worden gehoord, maar je leert ook een waardevol perspectief op hoe georganiseerde tandheelkunde werkt. Het kan overweldigend zijn om de toegang tot zorgproblemen alleen aan te pakken, maar georganiseerde tandheelkunde stelt individuen in staat om samen te komen en een grotere impact te hebben.

Meest recent heb ik gewerkt aan Tiny Smiles, een subset van GKAS gericht op het opzetten van een tandartsenhuis voor kinderen jonger dan 5 jaar. De aanbeveling voor het eerste tandartsbezoek van een kind is 1 jaar vanwege de toegenomen incidentie van cariës op jongere leeftijd .

Veel tandartsen kunnen zich echter slecht toegerust voelen om een ​​knie-op-knie-onderzoek te doen of om actieve carieuze laesies bij dergelijke jonge patiënten aan te pakken. We creëren mogelijkheden voor permanente educatie om het comfortniveau over dit onderwerp te verhogen. Verbinding maken met uw buurt kinderartsen en een kind aan de deur krijgen voor een examen is de eerste stap. U kunt dan ouders informeren over hygiëne en voedingsaanbevelingen. Als ze behandeling nodig hebben: verwijzen! Ouders die zich bij jou op hun gemak voelen voor hun jonge kind, zullen je aanbevelen aan hun vrienden en familieleden, het is een geweldige geduldige bouwer!

Als je vragen hebt over GKAS, Tiny Smiles, of betrokken raken bij de ADA op nationaal niveau, aarzel dan niet om deze te stellen! Informatie over GKAS en Tiny Smiles is te vinden op ADA.org/GKAS.

Dr. Betsey Baumann-Smeenge is een pediatrische tandarts bij een federaal gekwalificeerd gezondheidscentrum in White Cloud, Michigan. Ze behaalde haar tandheelkundige diploma en haar master in pediatrische tandheelkunde aan de Universiteit van Michigan. Ze is de vertegenwoordiger van de “New Dentist” in de Give Kids A Smile National Advisory Committee van de ADA en is een GKAS-ambassadeur. Haar passie is het toegankelijk maken van tandheelkundige zorg voor alle kinderen. Neem gerust contact op bij vragen of opmerkingen: betseyb@umich.edu