Mondzorg bij jonge kinderen

Compleet Mondverzorgingsgids voor jongere kinderen

Invoering:

De algemene gezondheid van uw kind hangt af van zijn of haar gebit. Ze helpen uw kind bij het eten en praten. Sterke gewoonten voor mondhygiëne helpen uw kind goede tandgewoonten te ontwikkelen naarmate hij of zij groeit. Infectie, ziekte en andere gebitsproblemen kunnen allemaal worden veroorzaakt door een slechte mondhygiëne.

Gebruik deze suggesties om mondhygiëne aangenamer te maken:

 • Laat kinderen helpen bij het kiezen van hun tandenborstels. Ze kunnen er een kiezen op basis van hun favoriete kleur of personage.
 • Laat jongeren helpen bij het kiezen van tandpasta. Ze zijn vrij om hun favoriete smaak te kiezen.
 • Lees literatuur over mondhygiëne of bekijk er filmpjes over.
 • Stel een timer in om ervoor te zorgen dat uw kinderen hun tanden twee minuten wassen. Speel hun favoriete muziek af om ze te helpen de tijd bij te houden.
 • Beloon kinderen die goed voor hun gebit zorgen. Voer ze niet en geef ze geen zoete lekkernijen.
 • Geef in plaats daarvan iets gezonds en eenvoudigs, zoals appelschijfjes of een gouden ster.
 • Plan een leuke activiteit na de tandartsafspraak van uw kind, zodat ze uitkijken naar dergelijke bezoeken.


Een pad naar een betere gezondheid

Fluoride is essentieel voor de tandgezondheid van uw kind. Het is aangetoond dat het gaatjes in zowel primaire (baby) als permanente (volwassen) tanden minimaliseert. Het helpt ook om de tanden te versterken door het glazuur te verharden. Fluoride wordt aangetroffen in het drinkwater van de meeste kinderen. In meerdere steden moet fluoride aan het leidingwater worden toegevoegd. Waterfilters verwijderen geen fluoride zoals Brita; ze zijn dus veilig in gebruik. Omgekeerde osmose waterfilters mogen niet worden gebruikt. Uw kind moet mogelijk een oraal fluoridesupplement nemen als uw water geen fluoride bevat. Raadpleeg uw arts om te zien of uw kind deze behandeling nodig heeft. Wanneer uw kind voor het eerst naar de tandarts gaat, krijgt het een fluoridelak of een gebitsreiniging.

 • Flossen en poetsen:

De mondhygiëne van uw kind moet beginnen als hij of zij een baby is. Begin rond de leeftijd van een of twee jaar met het gebruik van een zachte kindertandenborstel. U moet de tanden van uw kind minstens twee keer per dag met water reinigen. U kunt ook een kleine hoeveelheid fluoridevrije tandpasta gebruiken. Deze tandpasta is volkomen veilig voor uw kind om te eten. U kunt overschakelen op fluoridehoudende tandpasta zodra uw kind oud genoeg is om het uit te spugen. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid. Leer uw kind hoe hij het gelijkmatig over zijn tanden, tandvlees en tong kan verdelen. Vraag uw arts of tandarts om u te laten zien hoe u de tanden van uw kind goed kunt poetsen. Het is ook een goed idee om uw kind te leren zijn of haar tanden te poetsen – dit helpt bij het verminderen van micro-organismen in de mond. Zorg ervoor dat uw kind zijn of haar tanden poetst voordat hij naar bed gaat; eten en drinken (exclusief water) is immers voltooid.

Gaatjes zijn gaatjes in je tanden die na verloop van tijd ontstaan. Wanneer bacteriën (ziektekiemen) zich ophopen in uw mond, kan dit gebeuren. Suiker in maaltijden en dranken wordt omgezet in zuur, dat je tanden aantast. Gaatjes zijn wijdverbreid bij jongeren omdat tandenpoetsen ingewikkelder is. Iedereen in uw huishouden moet regelmatig zijn tanden poetsen en flossen. Gaatjes veroorzakende bacteriën kunnen worden doorgegeven aan ongeboren baby's, zuigelingen en kinderen door mensen met gaatjes.

Als uw kind een van de volgende kenmerken heeft, loopt hij of zij mogelijk risico op gaatjes:

 1. Hun tanden hebben witte vlekken of bruine vlekken.
 2. Een langdurige medische aandoening heeft die gespecialiseerde zorg vereist.
 3. Ga niet regelmatig naar de tandarts.
 4. Prematuur geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben.

Dieet plan

Gaatjes komen vaker voor bij kinderen die veel suikerhoudende maaltijden en dranken consumeren. Het maken van gezonde voedingskeuzes is van cruciaal belang. Suiker moet met mate worden gebruikt. Het is geen goed idee om uw kind veel frisdrank, vruchtensap of gezoete dranken te laten consumeren. Houd tussendoortjes en drankjes met suiker tot een minimum beperkt. Als uw kind suiker consumeert, moedig hem of haar dan aan om daarna zijn tanden te wassen.

Kauwgom kauwen is veilig voor oudere kinderen. Het heeft verschillende voordelen, waaronder:

De kracht van de kaak vergroten.

Assisteren bij de speekselproductie.

Etensresten weggooien.

Het zuur dat tandbederf kan veroorzaken is in balans.

Ademverfrisser

Suikerachtige kauwgom daarentegen kan gaatjes veroorzaken. Beperk het gebruik van suikerkauwgom door uw kind of bied uitsluitend suikervrije kauwgom aan.

mond bescherming

Een ander belangrijk aspect van mondhygiëne is veiligheid. Als uw kind aan sport doet, moet hij of zij een gebitsbeschermer gebruiken. Dit is een zachte, plastic houder die af en toe zowel de tanden als de lippen bedekt. Het helpt bij het voorkomen van schade aan de mond van uw kind. Raadpleeg uw tandarts als u een op maat gemaakte gebitsbeschermer nodig heeft.

Wanneer moet je naar een tandarts?

Volgens de Indian Academy of Pediatric Dentistry (IAPD) zouden kinderen rond hun eerste verjaardag een tandarts moeten zien. Hierdoor kan de tandarts de vroege tekenen van tandbederf bij uw kind controleren. Kindertandartsen zijn experts op het gebied van kindertanden. De tandarts bespreekt met u een goede mondhygiëne. Als u uw kind op jonge leeftijd naar de tandarts brengt, voelt het zich meer op zijn gemak. Het creëert ook de positieve gewoonte om regelmatig naar de tandarts te gaan. Iedereen moet minimaal twee keer per jaar naar de tandarts. Als uw kind tandproblemen of een tand- of mondinfectie krijgt, ga dan een keer rechtstreeks naar uw tandarts.

Een blijvende tand gaat verloren door uw kind. Zet de tand in melk en neem hem mee naar de tandarts als je hem vindt. Misschien kunnen ze het weer vastmaken.

Vragen om met uw arts te bespreken:

 • Moet mijn kind fluoridepillen oraal innemen?
 • Wat voor tandenborstel is het beste voor mijn kind?
 • Mag mijn kind mondwater gebruiken?
 • Loopt mijn kind risico op het ontwikkelen van gaatjes?
 • Moet mijn kind regelmatig naar de tandarts?
 • Is het veilig voor mijn kind om tandheelkundige röntgenfoto's te maken?
 • Is kauwgom toegestaan ​​voor mijn kind?

Een gids voor de mondzorg van uw kind

7 veelvoorkomende mondgezondheidsproblemen