Een inzicht in de effecten van tabak op de gezondheid van vrouwen

Tabak en gezondheid van vrouwen

Moet details weten over de effecten van tabak op vrouwen

Auteur: dr. Arunima Chakraborty

INVOERING

Kauwtabak komt vaker voor bij de arme, lager opgeleide en sociaal achtergebleven klasse. Bij blootstelling aan tabak verandert het speeksel zijn gedrag en verliest het de antioxiderende kwaliteit, wat leidt tot een groter aantal schadelijke bacteriën, waardoor de goede microbiële flora wordt gedood. De epidemie van tabaksgebruik is tegenwoordig een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid, en India is de vierde grootste consument en de derde grootste tabaksproducent, na China en Brazilië. Volgens de meest recente studie van de WHO waren er in juni 2019 wereldwijd 8 miljoen doden hierdoor en 30% daarvan waren vrouwen. Meer dan 7 miljoen van deze sterfgevallen houden rechtstreeks verband met tabaksverslaving, terwijl 1,2 miljoen het gevolg zijn van passief roken. Er zijn verschillende manieren om tabak te gebruiken, het kan gesnoven worden gezogen of gerookt worden. De belangrijkste oorzaak van mortaliteit en morbiditeit in India is vanwege tabak en zijn bijproducten en studies hebben aangetoond dat India het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van mondkanker had.(1-9)

Roken bij vrouwen is direct gekoppeld aan 80% van de COPD-sterfgevallen per jaar, wat meer is dan een beroerte. Het risico om te overlijden aan longkanker is 20 keer meer bij vrouwelijke rokers dan bij niet-rokers.(4) Tabaksrook bevat duizenden schadelijke chemicaliën, waaronder de gasvormige en vaste deeltjesfase.(10) De gasfase bevat koolmonoxide, ammoniak, formaldehyde, waterstofcyanide en vele andere dodelijke irriterende stoffen, waaronder 60 andere kankerverwekkende stoffen. Terwijl de vaste fase ook de 'teer' wordt genoemd, die zelf is gemaakt van giftige chemicaliën zoals benzeen. Dus passief roken, ook wel bekend als “tweedehands roken”, is ook zo gevaarlijk en oorzaak van longkanker met hartaandoeningen voor vrouwen die nooit hebben gerookt. Vrouwen die tabak gebruiken, hebben een verhoogd risico op parodontitis en tandvleesaandoeningen, tandcariës en halitose.(4, 10)

Vanuit esthetisch oogpunt verouderen vrouwen die roken sneller, wat een groeiende zorg is bij de bevolking. Het roken van tabak van welke aard dan ook veroorzaakt voortijdige rimpels in het gezicht en vergrijzing van het haar. Het heeft veel nadelige effecten op de voortplanting en de vroege kinderjaren, waaronder een verhoogd risico op onvruchtbaarheid, vroeggeboorte, doodgeboorte, laag geboortegewicht en wiegendood (SIDS). Vrouwelijke gebruikers hebben waargenomen dat ze 3-4 jaar voor de werkelijke leeftijd vroege menopauzale symptomen vertonen met veel complicaties. En vrouwen die roken na de menopauze hebben een lage botdichtheid, wat later leidt tot osteoporose en zelfs het risico op een heupfractuur.(4)

Het algemene rapport van Surgeons suggereerde ook dat vrouwelijke rokers meer kans hebben op depressie en angststoornissen dan later. Tabaksgebruik heeft ook schadelijke effecten op klinische resultaten, waaronder chirurgische en niet-chirurgische therapieën bij vrouwen, omdat het het genezingsproces beïnvloedt. Op de mondholte veroorzaakt tabak niet alleen verkleuring van tanden, parodontitis, tandcariës, gingivitis, ANUG, maar ook precancereuze laesies zoals erytroplakie, leukoplakie, orale submukeuze fibrose.(1)

NICOTINE

Nicotine is het hoofdbestanddeel van tabaksproducten dat tabaksgebruikers eraan verslaafd maakt. Het is een stimulerend middel met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van cocaïne en andere amfetaminen. Nicotine is duizend keer verslavender dan alcohol, 10-100 keer meer dan barbituraten en 5-10 keer meer dan cocaïne of morfine. Het verslavende effect van nicotine is te wijten aan zijn vermogen om het gelukshormoon of dopamine vrij te geven – een chemische stof in de hersenen die wordt geassocieerd met gevoelens van plezier. Vandaar dat dit effect na verloop van tijd afneemt en rokers en kauwers grotere hoeveelheden nicotine in welke vorm dan ook nodig hebben om hetzelfde niveau van tevredenheid te bereiken. Daarom mediceren de tabaksgebruikers zichzelf door verschillende producten te blijven gebruiken.

De orale veranderingen als gevolg van tabak zijn 1) irritatie van het mondslijmvlies 2) slijmvliesuitdroging 3) hogere intraorale pH 4) veranderingen van de immuunrespons.(1) Tabak kan worden gebruikt in de vorm van kauwtabletten en rook, deze omvatten beedi, sigaretten, waterpijp, paan, zarda enz. (1) Al deze items bevatten ook arseen en onlangs werd in een onderzoek onthuld dat de concentratie van arseen in het hoofdhaar en in bloedmonsters van patiënten die tabak kauwen vaker voorkomt dan niet-kauwers.(8) Arseen is een van de gevaarlijkste en levensbedreigende elementen die in een menselijk lichaam worden aangetroffen en veroorzaakt verschillende lichamelijke disfunctie.(8)

GEZONDHEIDSEFFECTEN VAN TABAK

Wereldwijd is roken verantwoordelijk voor 1 op de 20 sterfgevallen onder vrouwen.10 Zowel actief als passief roken is schadelijk voor de gezondheid.10 Ongeveer de helft van deze gebruikers sterft vroeg voor de leeftijd van 45-50 jaar. Hieronder staan ​​enkele schadelijke gezondheidseffecten van tabak die belangrijk zijn voor vrouwen om zich bewust van te zijn:

REPRODUCTIEVE PROBLEMEN:

Vrouwelijke rokers ontwikkelen zich waarschijnlijk

 • Meer pijnlijke en onregelmatige menstruatie
 • Lage oestrogeenspiegels die leiden tot stemmingswisselingen, vermoeidheid en vaginale droogheid
 • Vroeg begin van de menopauze
 • sterven Problemen voor zwangerschap

ADEMHALINGSPROBLEMEN:

Er is geen remedie voor COPD, dat vaak voorkomt bij tabaksrokers. Elk jaar meer vrouwen met COPD dan mannen in een alarmerend aantal.(5)

CARDIOVASCULAIRE KWESTIES:

 • Tabaksgebruikers hebben een verhoogd risico op hartaandoeningen dan niet-gebruikers.(5)
 • Vrouwen die roken tijdens het gebruik van orale anticonceptiva en ouder zijn dan 35 jaar hebben een groter risico op hartaandoeningen.(5)
 • Vrouwelijke gebruikers hebben meer kans om te overlijden aan een abdominaal aorta-aneurysma, dat een verzwakking is van de bloedvaten die bloed van het hart naar het lichaam transporteren.(5)

KANKER:

 • Tabaksgebruikers lopen een verhoogd risico op verschillende soorten kanker, waaronder baarmoederhals-, long-, nier-, mond-, pancreas-, borst-, colorectale kanker, enz.
 • Zoals eerder vermeld, is de kankerverwekkende eigenschap van nicotine die aanwezig is in tabak de belangrijkste boosdoener achter de oorzaak van verschillende soorten kanker.(5)
 • Wanneer vrouwelijke rokers rookvrij worden, beginnen lichaam en geest vanzelf te genezen en de patiënt te helpen de kanker te bestrijden.5

ZWANGERSCHAP EN TABAK:

 • Er zijn verschillende effecten van tabak op de zwangere vrouw en haar kind. Het belemmert de normale hersenfunctie en -ontwikkeling vóór de geboorte en tijdens de vroege kinderjaren.(5)
 • Het risico op ontwikkelingsafwijkingen is in deze gevallen groter en veroorzaakt syndromen zoals een hazenlip en een gespleten gehemelte.(5)
 • Bovendien beïnvloedt het ook de vruchtbaarheid van het individu met een verhoogde frequentie van bekkenontstekingsziekten, wat ook een enorme factor is bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap.(5)

GEWICHTSTOENAME:

 • Roken, een van de meest voorkomende vormen van tabak, houdt rechtstreeks verband met het gevoelige onderwerp gewichtstoename bij vrouwen.
 • Vrouwen zijn bijzonder gevoelig voor problemen met gewichtstoename in alle stadia van roken.
 • Vergeleken met hun niet-zwaarlijvige leeftijdsgenoten, hebben zwaarlijvige vrouwen meer kans om nicotineverslaving te ontwikkelen. En bij vrouwen die proberen te stoppen met roken wordt gehinderd door de angst om weer aan te komen.
 • En daarom moet het duidelijker en bewuster worden gemaakt dat tijdens het stoppen met deze gewoonte van roken een aanzienlijke hoeveelheid gewicht wordt bereikt, maar deze beslissing kan andere levensbedreigende effecten van roken voorkomen.
 • Bovendien kan het gewicht na het stoppen altijd gemakkelijk worden verlaagd door gezonde voedingskeuzes en lichaamsbeweging.(6)

GEVOLGTREKKING

Om de een of andere onbekende reden variëren sommige effecten van het gebruik van tabak van man tot vrouw en worden ze als schadelijker beschouwd bij vrouwen.(6) Daarom wordt er gezegd dat als we de vrouwen opvoeden, we de samenleving opvoeden, want interventies onder zowel mannen als vrouwen zijn vereist. Deze bewustmakingsprogramma's en discussies moeten niet alleen beperkt blijven tot de welgestelde gezinnen, maar ook de bevolking bereiken met een lagere sociaaleconomische status die de meeste van deze programma's nodig heeft.(9)

Dit kan op twee manieren worden bereikt:

 1. Door de overheid in de vorm van kampen, acts, straatvoorstellingen en in het algemeen het motiveren van de bevolking om het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bezoeken voor de tandartsen en mondhygiënisten
 1. Door de tandartsen, met de hulp van tandartsen voor de volksgezondheid: ze kunnen een enorme rol spelen door op te treden als een rolmodel en mentor voor de getroffen bevolking en hen de juiste weg te wijzen.

Er moeten centra voor het stoppen van tabak (TCC) worden opgericht om de patiënt te adviseren over een gezondere levensstijl en om hen te motiveren voor het grotere goed. Dit kan worden bereikt met behulp van de 5 As-benadering, namelijk Ask, Advice, Assess, Assist and Arrange en de 5R-benadering aan de stoelkant, namelijk Relevantie, Risico, Beloning, Roadblock, Repeat. Deze procedures moeten bij elk bezoek met de patiënt worden besproken en besproken. Preventie is altijd de economische optie en daarom moet de overheid met behulp van tandartsen de risicogroep achterhalen en de gebruikers verdelen in groepen met een hoog, gemiddeld en laag risico en dienovereenkomstig handelen. Deze groepen moeten eerst goed worden geïdentificeerd en vervolgens op individueel of gemeenschapsniveau worden benaderd.

Stedelijke en landelijke gezondheidscentra kunnen ook helpen met meer visuele hulpmiddelen zoals pamfletten, posters, advertenties enz. over de effecten van tabak op zowel de mondgezondheid als de algemene gezondheid van de patiënten. Al deze inspanningen moeten de vrouwen van alle generaties zeker motiveren om een ​​gezondere levensstijl te kiezen en te stoppen met roken voor een betere toekomst

REFERENTIES

 1. Mubeen K, Chandrashekhar H, Kavitha M, Nagarathna S. Effecten van tabak op de mondgezondheid een overzicht, J Evol Med Dental Sci 2013;2 (20); 3523-24.
 2. Tabak en mondgezondheid. Wereldrapport over mondgezondheid, WHO GENVE. 2003,
 3. Iida H, Kumar JV, Kopycka-Kedzierawski DT, Billings RJ. Effect van tabaksrook op de mondgezondheid van Amerikaanse vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Tijdschrift voor Volksgezondheid Tandheelkunde. 2009;69(4):231-241.
 4. De gezondheidsgevolgen van roken – 50 jaar vooruitgang: een rapport van de Surgeon General. – Atlanta, GA.: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2014.
 5. US Department of Health and Human services, De invloed van roken op de gezondheid van vrouwen. 30 augustus 2002 / 51 (RR12); 1-30
 6. Allen AM, Oncken C, Hatsukami D. Vrouwen en roken: het effect van geslacht op de epidemiologie, gezondheidseffecten en stoppen met roken. Curr Addict Rep 2014; 1: 53.
 7. Wereldgezondheidsorganisatie, rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over de wereldwijde tabaksepidemie, 2019.
 8. Muthukrishnan A, Warnakulasuriya S. Gevolgen voor de mondgezondheid van het gebruik van rookloos tabak. Indiase J Med Res 2018; 148:35-40
 9. Peter S. Essentials of Preventive and Community Dentistry, vierde editie, 149-57
 10. Carranza's, Clinical Parodontology, Second South Asia edition, 127-32

(Auteur: Dr. Arunima Chakraborty, Afgestudeerd aan Institute of Dental Sciences, Bhubaneswar, Odisha)